Animallibres utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

2 de maig: Dia Internacional contra l’Acosament Escolar

2 de maig: Dia Internacional contra l’Acosament Escolar
Educar per respectar, llegir per entendre

L’assetjament escolar és una realitat que afecta infants i joves d’arreu del món. Malgrat els esforços de famílies, docents i institucions per fer-hi front, continua sent una problemàtica silenciosa que genera patiment i solitud entre els qui el pateixen. És per això que cada 2 de maig, coincidint amb el Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar, es fa un crit conjunt a favor del respecte, l’empatia i la convivència als centres educatius.

L’assetjament escolar no és mai una “cosa de nens”. Té conseqüències profundes en el desenvolupament emocional, acadèmic i social dels infants. Pot adoptar formes molt diverses: burles, exclusions, agressions físiques, ciberassetjament… Totes tenen en comú la repetició i la intenció de fer mal. Davant d’això, és fonamental que nens i nenes sàpiguen identificar-lo, parlar-ne i sentir-se acompanyats. I aquí, la lectura pot ser una gran aliada.

Els llibres tenen la capacitat de posar-nos a la pell de l’altre, de fer-nos entendre realitats diferents i de despertar-nos preguntes essencials. Llegir històries on es tracti l’assetjament escolar, on apareguin personatges valents que trenquen el silenci o que aprenen a conviure en la diversitat, pot ser un punt de partida molt potent per parlar-ne a l’aula o a casa.

A Animallibres volem sumar-nos a aquesta jornada amb un recull de lectures que poden ajudar infants i joves a entendre millor què és l’assetjament escolar, com detectar-lo i, sobretot, com plantar-li cara des del respecte i la solidaritat. A continuació, us proposem algunes lectures per treballar aquests valors:

Àlbums il·lustrats

  • Què t’ha passat? Josep Gregori.  Il·lustracions: Seta Gimeno En Martí és un nen molt alegre, però últimament no va tan content a escola. Què li deu passar? Gràcies a l’àvia, la família s’adonarà del que ocorre i parlarà amb el centre per posar-hi solució. Una història tendra i valenta sobre l’assetjament escolar.
  • Els Garcia i el mur. Jaume Copons. Il·lustracions: Òscar Julve. La Duna i en Lluc Garcia són amics, però no sempre ha estat així. Un conte il·lustrat sobre l’amistat, el respecte, la tolerància i la igualtat.
  • Els fantasmes no truquen a la porta. Eulàlia Canal. Il·lustracions: Rocio Bonilla. L’Os i la Marmota sempre juguen plegats. Una tarda, l’Os convida l’Ànec a jugar amb ells. A la Marmota no li agrada la idea. Què serà capaç de fer per evitar que l’Ànec vingui a jugar amb ells? Una esbojarrada història que convidarà els més petits a reflexionar sobre l’amistat.
  • La colla dels 11. Rocio Bonilla. Quan en Benjamí es va convertir en el peix número 11 d’aquella colla, tot va canviar. Se sentia fort i respectat en companyia d’aquells nous amics. Però els respectaven de debò o tan sols els tenien por?
  • Supernens. Anya Damirón. Il·lustracions: Pablo Pino. Un al·legat contra la discriminació que ens recorda que tots tenim alguna capacitat que ens fa extraordinaris.
  • Corb. Leo Timmers. En Corb és negre com el carbó, tan negre que fa por i per això no té amics. Però ara, en Corb té plans. Aquest atractiu àlbum és la divertida història de quatre ocells una mica atabalats.
  • Tumtum. Anya Damirón. Il·lustracions: Pablo Pino. Un divertit cant a l’amistat que ens recorda que, moltes vegades, les coses no són com pensem...

Llibres per majors de 5 anys

  • Fora els murs! Gemma Armengol. Il·lustració: Òscar Julve. Quan un grup de tèrmits equilibristes africans arriba al jardí, alguns veïns comencen a aixecar murs per protegir-se. Però... són tan perillosos com diuen?
  • Naveguem junts! Gemma Armengol. Il·lustració: Òscar Julve. La colla de la marieta Antonieta ha anat de pícnic a la vora del riu. S’hi està tan bé que se’ls acut sortir a navegar. La vella i sàvia aranya Pilar sap fer un caiac, però l’Antonieta diu que no els cal ajuda. Se’n sortiran?

Llibres per majors de 8 anys

  • El pitjor equip del món. Blanca Bravo. Il·lustracions: Cristina Picazo El pitjor equip del món és la història de dos nens: el Millor, que juga molt bé a futbol, i en Pauvebaixabé, que no en té ni idea. Potser s’havien de conèixer per descobrir els grans misteris de la vida que s’amaguen a dins dels ulls, i a dins dels cors, dels companys que ens anem trobant pel camí.
  • Aixecant el vol. Jaume Cela Il·lustracions: Bernadette Cuxart Un ocell abandona el niu a la recerca d’un bosc on la seva família pugui viure en pau i no pateixi gana ni cap altra calamitat. Mentre esperen el retorn del pare, la mare ocell i els petits es preparen per a un llarg viatge.

Llibres per majors de 10 anys

  • HAC Joan Bustos. Il·lustracions: Luis Bustos. En Tamtam i el seu amic Armand han estat sempre els marginats de 6è. El pitjor malson de tots dos nois és en Riqui, el dolent «oficial» de la classe. Però això comença a canviar el dia que en Tamtam es comença a convertir en l’HAC.
  • Ja us enxamparé, pocavergonyes! Xavier Blanch. Il·lustracions: Sílvia Cabestany. En Peret i en Xesco són amics inseparables, i amb l’ajuda de la Tona i la Laia podran trobar els veritables culpables dels misteriosos robatoris que estan produint-se des que una caravana de gitanos ha arribat al poble. Per on començaran a investigar?
  • L’Alícia i la fredor d’alta mar. Àfrica Ragel. Il·lustracions: Jordi Fenosa. L’Alícia havia decidit passar la darrera nit del viatge a la coberta del vaixell, malgrat que hi havia una tempesta infernal. Enmig del temporal, va estar a punt de caure al mar, però, a l’últim segon, algú va impedir-ho.

Llibres per majors de 14 anys

  • Tot plegat semblava una broma. Anna Vilar. L’Àlex, en Jofre i l’Ona. Tres adolescents amb històries colpidores a sobre que s’entrellacen en aquest diari de supervivència a tres veus.
  • No volia escriure aquest llibre. Albert Güell i Juanola. La Susanna té uns problemes, en forma de companys de classe, que poden esguerrar la felicitat de qualsevol.
  • Només vull ser jo mateix. Rodolfo del Hoyo. En Pau està de pega: se li ha mort l’avi i acaba de rebre una pallissa brutal. Els agressors li han robat, entre altres coses, un llibre amb uns documents a dins que en Silveri, amic de la família, tot just li havia lliurat per complir la voluntat de l’avi. En Pau intentarà recuperar el llibre, però la recerca també el portarà a descobrir un secret molt perillós.

Amb cada llibre, amb cada conversa, contribuïm a construir escoles més segures, més respectuoses i més justes. Perquè cap infant hauria de tenir por d’anar a escola. Perquè llegir també és una forma de cuidar-nos.


Publicat a: Educació
{* *}