Ajudar l’alumnat a guanyar autonomia és essencial perquè desenvolupin autoconfiança, responsabilitat i habilitats per resoldre problemes per si sols. Com bé menciona un article de Joan Francesc Serra per a l’Escola de Salut de l’hospital Sant Joan de Déu, l’autonomia «és un objectiu prioritari dins de la primera infància». A l’aula, el professorat té un paper important a l’hora de guiar-los i oferir-los les eines perquè puguin prendre decisions i gestionar les seves tasques de forma autònoma. En aquest article, explorem alguns consells per potenciar l’autonomia de l’alumnat.
Crear rutines i hàbits estructurats
Establir una rutina diària a l’aula proporciona als alumnes un sentit de seguretat i previsió. Quan coneixen les activitats de la jornada, poden preparar-se millor i assumir responsabilitats concretes.
Assignar tasques d’aula responsabilitzadores
Les tasques d’aula són una manera efectiva de fomentar l’autonomia, ja que cada alumne i alumna es fa responsable d’una petita part del funcionament de la classe. Aquestes tasques poden ser rotatives, perquè cada un tingui la possibilitat d’assumir diferents rols.
Afavorir la resolució de problemes
Perquè aprenguin a resoldre problemes, és essencial permetre’ls prendre decisions. Quan sorgeix un conflicte o una dificultat, guia’ls en la resolució en lloc de donar-los la resposta.
Proposar reptes de gestió de tasques
Quan es tracta de projectes o tasques més llargues, ajuda’ls a dividir-les en passos més petits i fàcils de gestionar. Els reptes que impliquen diverses etapes ensenyen a l’alumnat a organitzar-se i els dona una visió clara del procés de treball.
Utilitzar l’eina de l’autoreflexió
La reflexió és un component clau per a l’aprenentatge autònom. Al final de la setmana o després d’una activitat, dona’ls uns minuts per reflexionar sobre què han après, què els ha costat més i en què podrien millorar.
Donar espai per a les decisions
Permetre que prenguin petites decisions a l’aula els ajuda a guanyar seguretat i confiança en les seves habilitats. Pots oferir opcions senzilles perquè practiquin la presa de decisions.
Reconèixer i celebrar l'esforç i el progrés
És important reconèixer l’esforç dels alumnes per ser autònoms. Quan valoren els seus propis progressos, la motivació per continuar creixent augmenta. Els reforços positius els ajuden a veure que, tot i que potser encara no tenen totes les respostes, estan fent passos significatius cap a la independència.
Fomentar l’autonomia a l’aula és clau perquè l’alumnat desenvolupi habilitats essencials per al futur, com la responsabilitat, la resolució de problemes i la presa de decisions. Amb aquestes estratègies, pots ajudar-los a créixer com a aprenents independents, i així preparar-los per afrontar reptes amb més seguretat i confiança.